Adventskaka
Adventskaka
2 st
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
200 g Milda mat- och bakmargarin
2 pkt saffran, 1 g
½ tsk salt
1 dl vit baksirap
1 ägg
17 dl vetemjöl, 1020 g
Fyllning:
150 g mandelmassa, riven
2 msk vatten
Till pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
Till garnering:
pärlsocker
Instruktioner
1. Smula sönder jästen i degbunken.
2. Smält margarin, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt, 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
3. Rör ner saffran.
4. Tillsätt salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl.
5. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. För hand tar det ca 10 minuter, i hushållsassistent ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.
6. Strö mjöl över degen. Täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, i ca 40 min.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar.
8. Kavla ut varje del, ca 25x50 cm.
9. Blanda mandelmassa och vatten till en smidig konsistens. Bred på fyllningen och rulla ihop.
10. Dela varje längd i ca 20 bitar. Ställ dem med snittytan ner i två smorda formar med löstagbar botten.
11. Sätt ugnen på 225°C.
12. Jäs kakorna under bakduk ca 25 minuter. Pensla med uppvipat ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakorna svalna under bakduk.
Riktigt god saffranskaka som jag fått hos Therese flera gånger så jag såg till att få receptet så jag kunde baka den tills i lördags när vi hade bjudit in Christians familj på glöggmys. Dom blev jättebra, kanske lite för mycket färg på den ena, men den blev inte bränd i alla fall :)
Rätt så enkel att göra oxå, och sätter man ett fint band runt som på bilden (det är inte min kaka på bilden) så ser det väldigt proffsigt ut oxå. Jag hade ett tomteband sen tidigare så kakan blev riktigt julig och fin :)
Kommentarer
Trackback