Senapsbakad laxfilé med pepparrotssås
Jag gick på ICA Maxi en dag och visste inte vad vi skulle äta till middag och hittade ett recept på lax. Vi äter alldeles för lite fisk så jag tänkte att vi väl kunde testa i alla fall och det var faktiskt jättegott! Det var lite svårt att steka rotfrukterna, det fastnar ju så lätt i pannan när man råsteker så nästa gång gör jag dem, nog i ugnen. Såsen fick klara sig utan ättiksprit eftersom jag inte ville köpa en hel flaska för att sen bara använda några teskedar.
Jag kan verkligen rekommendera er att testa det här receptet, det var enkelt och blev jättegott!
Ingredienser
Portioner: 4
4 skinn- och benfria laxfiléer à 150 g
4 tsk skånsk grovkornig senap
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 liten kålrot (ca 350 g)
4 potatisar (fast sort, ca 300 g)
olja till stekning
Sås
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
1-2 msk socker
1 msk riven pepparrot (tub)
1/2 msk maizena
2-3 tsk ättiksprit (12 %)
salt och peppar
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Bre ut ett tunt lager senap på varje laxbit. Fördela 1/2 tsk salt och 1 krm peppar på bitarna.
3. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen tunt. Stek i olja på medelvärme tills potatisen är mjuk och resten av rotfrukterna har lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Ställ in laxen mitt i ugnen 10–12 minuter (eller tills innertemperaturen är 56°C).
5. Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt socker och pepparrot. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Tillsätt redningen till såsen under omrörning och koka den några minuter. Tillsätt ättikspriten. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Servera laxen med rotfrukterna och pepparrotssåsen.