Saratårtan

Baksugen håller i sig och idag blev det en enkel mjuk kaka med bär.
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 dl hallon (eller andra bär, jag hade hallon och blåbär)
50 g smör

Instruktioner
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl och kanel.
3. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Häll i smeten.
4. Strö över bären och täck kakan med tunna skivor smör, hyvlade med osthyvel.
5. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.

Den här kakan var jätteenkel att göra och det gick riktigt snabbt. Dessutom var den väldigt god, vi åt den tillsammans med vaniljsås, men den var även god för sig själv. Jag tyckte dock att det smakade lite salt på toppen, så man kanske skulle haft osaltat smör.


När kommer knodden??

Så här har gissningarna varit än så länge, mamma är mest optimistisk och tror att det blir redan på fredag på Kristina-dagen. Det vore skönt, vill att det ska bli så fort som möjligt så att Christian kan vara hemma med mig och bebisen lite längre. 

Men vi får väl se, kanske blir så sent som Tobbe och Malin gissat, men det hoppas jag inte.

Jättemeloner :)


Vi var på Willys igår och handlade lite och fick då syn på deras vattenmeloner... Dom har haft extrapris på det denna vecka, 4 kr/kg, så dom hade väl köpt hem en del antar jag för dom hade ganska mycket kvar. Och de som var kvar var gigantiskt stora!! Denna var en av de största, Christian lyfte upp den med lite möda och vi testade att väga den men vågen gick bara till 10 kg och det räckte inte för denna.
Så är man sugen på jättemeloner kan man bege sig till Willys i Ronneby!

Riktig segdag!

Idag har varit en riktigt seg dag, vi har varit inne i stort sett hela dagen och tittat på tv, spelat lite tv-spel och bara tagit det riktigt lugnt. Det har regnat och åskat från och till under dagen så det har inte varit sån stor vits att gå ut heller. Som tur var så var vi ut på en promenad med Maya på förmiddagen innan det började åska. När det väl började så låg hon mest inne i köket eller i badrummet och flåsade.

Nu är det ju redan kväll och dags att äta nåt och sen kanske titta på en film eller nåt, är ju faktiskt lördagskväll. Ibland är det skönt att ha sådana här segdagar, men idag känns det som om jag slösat bort hela dagen på att göra ingenting, men jag vet inte heller vad jag skulle ha gjort annars :)

Vanilj- och blåbärsbullar

Ingredienser
Deg:
100 g smör
1 1/2 dl kesella
4 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
13 - 14 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl vaniljkräm (pulverkräm går bra)
2 dl blåbär


Pensling:
1 ägg

Garnering:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten

Instruktioner
1. Smält smöret, häll i mjölken och kesellan och värm till 37 grader.
2. Häll degvätskan över den smulade jästen i en skål.
3. Tillsätt salt, socker och vetemjöl.
4. Låt degen jäsa i 30 - 40 minuter.
5. Kavla ut degen till en rektangel, bred på vanlijkräm och strö över blåbären.
6. Rulla ihop degen och skär den i ca 34 bullar.
7. Lägg bullarna i former och låt jäsa i ca 20 - 30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 5 -8 minuter i 250 grader.
9. När bullarna ska ätas: blanda glasyr av florsocker och vatten och bred på bullarna, dekorera med blåbär.


Christian hittade detta recept i en tidning hemma hos hans mormor och blev sugen på dem. Vi var och plockade blåbär i måndags så vi tänkte att vi skulle testa om dom var goda. Bullarna blev väl ganska bra, dom blev bara lite väl stora!! Dom var stora redan när vi la dem i formarna, och sen jäste dom ju lite till och sen blev de ännu större i ugnen. Vissa blev lite degiga i mitten men de blev ganska goda i alla fall.

Australienska tebröd

Idag var vi i bakartagen igen :). Det blev både matbröd och fikabröd. Här kommer receptet på matbrödet som är jättegott!

Det blir ca 25 bullar.
Ingredienser
3 dl mjölk + 2 dl mjölk
1 dl linfrö
1 1/2 dl havregryn
50 g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl








Instruktioner
1.
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn, låt den svalna.
2. Värm 2 dl mjölk till 37 grader. Häll det över jästen, tillsätt gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl.
3. Arbeta ihop degen och låt jäsa i 40 minuter.
4. Gör bullar, nagga och låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
5. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.

ThinkGeek

Jag och Christian är ju riktiga nördar och är stolta över det :)

Vi har hittat en sida på nätet som säljer en massa nördgrejer bland annat t-shirts - http://www.thinkgeek.com/ Vi har redan gjort lite inköp då jag köpte denna tröja...

Den har jag såklart bara på mig när jag och Christian är tillsammans så att alla förstår att det är han som är "geeken". Finns även en del roliga barnkläder då som vi kanske tittar närmare på när den lilla kommit ut. Alla jag känner är ju tyvärr inte lika mycket nördar som vi så vissa t-shirt-tryck kommer nog förbli oförstådda av de omkring oss, men vi fattar ju och tycker det är roligt :)

Receptet på New York Blueberry Cheesecake

På begäran kommer här receptet på cheesecaken. Det är taget från Leila Lindholms (hon från "Leila bakar" på tv4 plus) bok "a piece of cake".

Ingredienser
Kexbotten:
300 g digestivekex
150g smör

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)

Instruktioner
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen fint i en mixer (jag gjorde det med mortel vilket oxå gick bra även om det tog lite tid) och blanda med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
8. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner den i smeten.
9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun så att den inte blir för mörk.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Såhär är alltså receptet i boken, men när jag gjorde den så var den alldeles lös i mitten när den skulle vara klar så jag satte på ugnen igen och lät den stå ett tag till. Den hade inte heller fått knappt nån färg efter de 40 minuterna så jag vet inte om det inte var tillräckligt varmt i min ugn, det var då ingen risk för mig att den skulle bli för mörk så jag behövde inte använda nån folie.

New York Blueberry Cheesecake


Cheesecaken blev faktiskt bra och den var god, men mastig - riktigt mastig! Måste säga att den räckte till många personer i alla fall. Vi var 6 stycken som åt av den igår, i morse tog jag en liten bit till och Christian tog med en bit till hans mormor och morfar. Ändå är det kvar av den så man skulle nog kunna säga att den räcker till 12 portioner.
Inte så himla svår att göra var den heller även om det hade underlättat att ha en elvisp som orkar med att vispa philladelphiaost och kesella, våran lät som om den håller på att skära ihop helt :)

Bakning

Igår bakade jag matbröd samtidigt som jag städade och det blev faktiskt riktigt bra. Det var iofs en bakmix från Kungsörnen (Sverigelimpan) men jag brukar vara värdelös på att baka matbröd, det brukar alltid bli degigt eller platt eller nåt annat. Den här limpan är väldigt god så jag kan rekomendera den, det är ju ganska lätt oxå eftersom det bara behövs vatten och jäst.

Idag har jag bakat New York blueberry cheesecake istället. Vi får dock se hur den blev, tror att vår ugn inte riktigt stämde med temperaturen för den fick aldrig någon riktig färg så jag körde den lite längre än man skulle. Det kan ju såklart påverka resultatet. Bild på den kommer när den svalnat och vi testat att skära en bit av den.

Tosia bonnadan

Så har årets tosia bonnadan startat. Det är en helg med marknad, tivoli och öltält, ungefär som Gävle cityfest fast i miniatyr. Ännu har vi inte utforskat det riktigt, var nyss och köpte godis på Godishörna och gick förbi några stånd på vägen, men det blir väl morgondagen som kommer ägnas mest åt denna otroliga happening :)

Christian och jag träffades första gången på tosia bonnadan för 6 år sedan, så vi kan ju drömma oss tillbaka till den tiden och tänka på hur spännande och roligt allt var då om inte annat :)

Ont i fötterna!!

Idag har jag fått ett ryck och håller på att städa lägenheten (det var välbehövligt!!!). Men jag var tvungen att pausa ett tag nu eftersom mina fötter värker! Det är parkett i hela lägenheten vilket är väldigt snyggt, men väldigt hårt att gå på har jag upptäckt! Det märks oxå om man stått i köket ett tag och lagat mat eller diskat, trampdynorna värker. Så nu måste jag vänta en stund innan jag drar fram dammsugaren och golvmoppen. 

Jag är inte lika snabb som vanligt har jag märkt, det har tagit mig nästan 2 timmar att dammtorka... och då har jag inte gjort nåt i kontoret eftersom jag hade tänkt organisera en massa papper där inne först. Men jag vet inte om jag kommer hinna med allt som jag tänkt idag, får kanske lämna nåt tills imorrn. Från och med då har Christian semester oxå så då kan jag sätta han i arbete med :)

Hyllníng till Michael Jackson på Sergels torg



Häftigt, eller hur?!

När blir nedkomsten?

Tänkte göra en omröstning om när bebisen kommer men tyckte det var svårt att få till det bra, finns ju så många alternativ :)

Så jag gör det på det här sättet istället, ni får skriva en kommentar och gissa när bebisen kommer. Beräknat datum är den 28:e juli.

Det blir inget pris till den som lyckas pricka rätt, äran får räcka :)

Så gissa på nu!!!


Bästa sättet att svalka sig...

Det visar sig att vatten är favoriten när det gäller att svalka sig: att bada ute eller duscha kallt verkar vara de bästa sätten att svalka sig när det är tokvarmt ute.

Jag kan bara hålla med (jag röstade på dusch). Har inte badat ute i år och tror inte att jag kommer göra det heller, är inte direkt sugen på att ta mig ut till nån strand och krångla mig i en bikini...

Mayas nya favoritställe

Maya har fått ett nytt favoritställe i lägenheten: badrummet. Det åskade för några dagar sedan och hon brukar vilja vara i badrummet när det åskar (hon är tokrädd!). Sedan dess har hon varit en hel del i badrummet även fast det inte åskat. Hon sover där på nätterna och ligger där på dagarna oxå.

Idag var vi ut på en halvtimmes promenad och när vi kom hem gick hon in i badrummet och stod och stirrade på duschdraperierna som jag hade dragit för. Så jag öppnade lite åt henne och hon gick och lade sig inne i duschen, sen låg hon där en stund.

Det värsta är att hon inte bryr sig om det är blött i duschen, hon kan gå in och lägga sig där ändå...

Långpromenad

Idag tog jag och Maya en långpromenad för omväxlings skull. Jag har inte direkt varit åigg på att gå ut några längre sträckor nu när det varit så varmt, och jag är ju inte så smidig heller. Men så idag fick jag ett ryck och vi traskade iväg. En runda som nog skulle ha tagit lite drygt en halvtimme i normal Åsa-takt tog idag över en timme. Vi gick långsamt och stannade i brunnsparken så att Maya fick dricka lite vatten och jag vilade fem minuter på en parkbänk :)

Inte direkt en motionsrunda alltså, men det var skönt att komma ut lite. Maya tyckte nog inte att det var den roligaste promenaden hon varit på, vi gick ju rätt långsamt och hon tyckte att det var varmt oxå, solen sken på oss. Vi får väl se, vi kanske kommer ut på fler vändor den här veckan.

Kom på precis när jag skulle gå att det nog kunde vara bra att ha mobilen med mig.... Kan ju hända att jag inte orkar gå tillbaka, eller så kan ju bebisen få för sig att den vill ut :)

Vaaaarmt!

Jag har hållit på att gå åt när det varit så grymt varmt! Min kroppstempatur är ju lite högre än normalt ändå nu när jag är gravid och det blir inte bättre av att det har varit typ 30 grader och kvavt ute. Värst har det varit på nätterna, jag vaknar hela tiden och är genomsvettig. I natt vaknade jag och öppnade fönstret och vände mig sedan så att jag sov med huvudet i fotänden så att det fläktade från fönstret på mig. Ändå tyckte jag att det var varmt och vaknade minst en gång i halvtimmen.

Det jobbigaste är att inte kunna sova på magen, så sover jag oftast annars och när jag vaknar på nätterna och tänker ändra sovställning så glömmer jag ibland bort att jag har en gigantisk mage i vägen och inte kan ligga så. Men så kommer jag på det och måste lägga mig i nån halvobekväm fosterställning istället :(

Det har varit jobbigt att vara gravid nu på slutet, det är mycket svalare idag så förhoppningsvis kan jag sova bra i natt. Kan komma att bli några jobbiga veckor framöver annars...

Nu blommar det!


Nu har flera av solrosorna slagit ut och blommar. Det kommer bli väldigt fint tror jag när alla blommar.


Även "slingerkrassen"m, som tydligen visade sig vara luktärt :), blommar nu. Än så länge har det bara kommit en blomma men jag har stora förhoppningar på att det ska komma fler. Det var mamma som såg att det var luktärt, annars hade jag gått hela sommaren och trott att det var slingerkrasse :)!

Päronbesök

Igår kom mamma och pappa ner på besök, de stannar tills på fredag. De kom vid lunchtid igår och vi spenderade eftermiddagen med att promenera från brunnshotellet, längs ån och hem till oss (tar ett tag för mig att förflytta mig). Idag var vi till Karlshamn och lunchade på Vägga rökeri, det var jättemysigt, och god mat var det oxå. Vi satt på uteserveringen med båtbryggor precis bakom så pappa fick en del båtar oxå :).

Sen åkte vi en sväng in till centrum, jag visade vart jag jobbar och vi tittade lite i affärer och fikade på kondis. En riktigt mysig dag i Karlshamn alltså!

Det är grymt varmt här, igår höll jag på att gå åt helt, det är sååååå himla kvavt ute! Idag var det lite skönare, speciellt i Karlshamn där det blåste en del, men det är fortfarande varmt.

Nu ikväll ska vi äka till Karön här utanför Ronneby och äta räkfrossa, jag har aldrig varit dit så det ska bli riktigt kul!



Det är jag som är kullan:

Jag heter Åsa Lundgren och bor i Ronneby tillsammans med Christian, vår son Kasper och vår hund Maya. Uppväxt i södra Dalarna är jag i hjärta och själ en kulla, men bor sedan januari 2008 i Ronneby, Blekinge.

Jag har kanske inte det mest spännande livet, men jag vill ändå dela med mig av vad som är viktigt i mitt liv just nu. Efter att ha flyttat till Ronneby är det långt till familj och vänner som jag såklart saknar. Det här är ett sätt för mig att hålla kontakten med allihopa på en gång :)


RSS 2.0